voet op werpcirkel

Heb je een vraag over de reglementen of spelregels bij petanque. Heb je een bijzondere situatie meegemaakt? Laat het hier weten.
Plaats reactie
Jacquesclaessen
0 Stars
0 Stars
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 jul 2016, 18:52

voet op werpcirkel

Bericht door Jacquesclaessen » 27 nov 2017, 12:38

Bij het werpen van een boule staat de speler met een voet op de werpcirkel. (strijdig met art 6). Wat moet je doen als scheidsrechter. Is officiële waarschuwing verplicht? is gegooide boule geworpen boule onreglementair geworpen en moet die uit het spelgenomen worden?

Gebruikersavatar
jacpetanque
6 Stars
6 Stars
Berichten: 3829
Lid geworden op: 19 apr 2008, 09:22
Boules: Match+ 700 gr 74 mm
Locatie: Hilversum
Contacteer:

Re: voet op werpcirkel

Bericht door jacpetanque » 29 nov 2017, 10:35

In het spelreglement staan alle maatregelen vermeld die een scheidsrechter kan nemen bij een overtreding. Dus ook in geval van een z.g. voetfout. Begonnen zou kunnen worden met een simpele waarschuwing, bij herhaling met een gele, en uiteindelijk een rode kaart (annulatie van een boule). Overigens vind ik persoonlijk een voet van de grond tillen tijdens een worp een ernstigere overtreding dan een voet op de cirkelrand plaatsen. Het voortijdig optillen van een voet gaaat in tegen het grondsbeginsel van het petanque: les pieds tanqués, de voeten verankerd op de grond (en uiteraard binnen de cirkel). Het vergemakkelijkt vaak ook een worp, denk aan een schot op grotere afstand. Een voet optillen is een hoofdzonde binnen het petanque...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten