Plaats van de cirkel

Voor en door scheidsrechters, over de interpretatie van het International Spelreglement
Gebruikersavatar
jacpetanque
6 Stars
6 Stars
Berichten: 3829
Lid geworden op: 19 apr 2008, 09:22
Boules: Match+ 700 gr 74 mm
Locatie: Hilversum
Contacteer:

Plaats van de cirkel

Bericht door jacpetanque » 23 jan 2017, 13:05

Interessant antwoord van Mike Pegg in zijn Facebookrubriek Petanque Rules op de vraag op welke minimale afstand tot een obstakel de cirkel moet worden getrokken:

In answer to your question about the 4 inch high wood surrounding your terrain, that would not be classed as an obstacle because, in this case, it would not interfere with a player throwing a boule.
The hedge/bush surround 18 inches behind the terrain may be considered to be a "solid boundary" in which case the dead ball line would need to be 1 metre from this hedge.


Met andere woorden, een keerwand of houten stootbalk van ca. 10 cm hoogte, bedoeld om boules tegen te houden, wordt niet gezien als een obstakel en hoeft er ook geen afstand te zijn van 1 m tussen deze lage wand en de verlieslijn of de cirkel.
Een haag of andere afzetting (barrière in het Franse tekst) met een hoogte van ca. 45 cm of hoger - en vooral bedoeld om het publiek op afstand te houden - wordt wel gezien als een obstakel. In dit geval dient er tussen de verlieslijn (en dus ook de cirkel) en de afzetting een afstand te zijn van 1 m.

Verder antwoord van Mike op de vraag waar de cirkel moet worden geplaatst wanneer het but het speelterrein verlaat:

The circle should be drawn or placed at the position that jack was when it was knocked out of bounds, assuming the position was marked. If the jack was not marked then the circle is placed or drawn at the nearest valid position to where it went dead (out of bounds).

1. Indien het but was gemarkeerd op de plek waar het lag op het moment toen het geraakt werd en 2. als het niet gemarkeerd was zo dicht mogelijk bij de plek waar het ongeldig werd of het toegestane speelterrein verliet (maar uiteraard wel op een geldige plek).

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast